Την επέτειο απελευθέρωσής της από τους τούρκους στις 23
Ιουλίου του 1821 γιορτάζει σήμερα η Μονεμβάσια, με πλήθος εκδηλώσεων.
Στις πρωινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Λιμενάρχης Αντιπλοίαρχος ΛΣ Σκαλίμης Ε., η Υπολιμενάρχης Υποπλοίαρχος ΛΣ Χριστοφοράκη Β., ο Διοικητής Τμήματος Μονεμβάσιας Υποπλοίαρχος ΛΣ Τρέσσος Ι. και ο Επικελευστής Μπιράκος Γ.
Πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
Στις 21.30′ θα γίνει η αναπαράσταση της πυρπόλησης της
τούρκικης γολέτας από τα ελληνικά πλοία και θα ακολουθήσει συναυλία με τους
Δημήτρη Μπάση και Ελένη Πέτα, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι φιλαρμονικές
του δήμου. Οι εκδηλώσεις θα στηρίξουν τις προσπάθειες του “Χαμόγελου του
Παιδιού”, καθώς θα λειτουργήσει έκθεση του εθελοντικού οργανισμού. Η βραδιά θα
κλείσει φαντασμαγορικά με καύση βεγγαλικών.
 |
Φωτο: laconialive.gr |
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Το φρούριο της Μονεμβασίας το κατοικούσαν 1500 - 1600 Οθωμανοί. Οι χριστιανοί κάτοικοι της επαρχίας ήταν περίπου 10.000. Αφού ο επίσκοπος Έλους ευλόγησε τις σημαίες των οπλαρχηγών, άρχισε η πολιορκία διά ξηράς με επικεφαλής τους Γεώργιο Μιχαλάκη Λεωνιδιώτη με 250 Τσάκωνες, τον Νικ. Ντρίβα με τους Μονεμβασίτες, τους Καλογεραίους και Δεσποταίους με ντόπιους αγωνιστές, τους Μανιάτες με αρχηγούς τους Τζανετάκη, τον Δ. Τσιγκουράκο, τους Πετροπουλακαίους και άλλους. Οι Τούρκοι διέλυσαν την γέφυρα και κλείστηκαν απομονωμένοι στο φρούριο, από όπου κανονιοβολούσαν τους Έλληνες πολιορκητές. Οι πιο τολμηροί από αυτούς περί τους 150, βγήκαν από το φρούριο και πήγαν στην παλιά Μονεμβασία για να προτρέψουν και άλλους να αποδράσουν, και να επιτεθούν από δύο μέτωπα κατά των πολιορκητών, οι μεν από μπροστά, οι άλλοι από τα όπισθεν. Το σχέδιο όμως ατύχησε, αφού οι Έλληνες συνέλαβαν τους δραπέτες και τους περισσότερους τους θανάτωσαν. Οι ισχυρότεροι μέσα στο φρούριο μάζεψαν τις τροφές, ανέβηκαν στην ακρόπολη και κλείστηκαν εκεί. Οι πολιορκημένοι, αν και υπέφεραν από έλλειψη τροφών και νερού, δεν παραδίδονταν. Στα μέσα Ιουνίου έφτασε στην Πελοπόννησο ο Δημήτριος Υψηλάντης.
Οι Οθωμανοί έστειλαν άνθρωπο και ζήτησαν να συνθηκολογήσουν για την παράδοση του φρουρίου. Απεσταλμένος του Υψηλάντη έγινε ο Αλέξανδρος Κατακουζηνός, ο οποίος πέτυχε συμβιβασμό με τους Οθωμανούς του κάτω φρουρίου και τους ανάγκασε να συνεννοηθούν με την ακρόπολη. Έτσι το φρούριο και όλα τα όπλα παραδόθηκαν, ενώ οι πολιορκημένοι εγκατέλειψαν στερημένοι και της κινητής τους περιουσίας, επιβιβάστηκαν σε πλοία και πήγαν στο Κουσάντασι της Μικράς Ασίας. Ο Καντακουζηνός διέταξε τους Τσάκωνες να φυλάσσουν το φρούριο.