Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Παρά το γεγονός ότι αυτή την εποχή απαγορεύεται ρητά η αλιεία ερυθρού τόνου, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ελέγχου στο λιμάνι της Μαρώνειας Ροδόπης, οι λιμενικοί εντόπισαν 129 κιλά ερυθρού τόνου που λίγο πριν είχε αλιευθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ο έλεγχος έγινε το απόγευμα της Δευτέρας από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης.
Οι λιμενικοί βρήκαν σε σκάφος παράκτιας αλιείας τον τόνο, τον οποίο και κατάσχεσαν.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης βεβαιώθηκαν οι προβλεπόμενες αλιευτικές παραβάσεις, ενώ τα αλιεύματα που κατασχέθηκαν πρόκειται να διατεθούν σε ευαγή ιδρύματα.
Απειλείται με εξαφάνιση ο ερυθρός τόνος και γι’ αυτό η Ευρώπη έχει θέσει ποσόστωση στην αλιεία του
Να σημειωθεί ότι ο ερυθρός ή κόκκινος τόνος (Thunnus thynnus) είναι το μεγαλύτερο είδος τόνου, άκρως μεταναστευτικό -το καλοκαίρι μεταναστεύει από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο για να αναπαραχθεί- και ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια με οστέινο σκελετό. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης ως τροφή, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, όπου χρησιμοποιείται ωμός στο σούσι.
Το ψάρι που κάποτε αφθονούσε σε ωκεανούς και στη Μεσόγειο, σήμερα, λόγω της υπεραλίευσής του, απειλείται με εξαφάνιση και γι’ αυτόν τον λόγο η Ευρώπη έχει θέσει ποσόστωση στην αλίευσή του.
Η ποσόστωση στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο αυξήθηκε από το 2014 λίγο κάτω από το 20% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η αύξηση αυτή θα υπόκειται σε ετήσια αναθεώρηση, όπως προτάθηκε από την Ε.Ε. και σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις. Ετσι, για την Ελλάδα η ποσόστωση, από 129 τόνους το 2014, αυξήθηκε σε 152 τόνους για το 2015, σε 182 για το 2016 και σε 218 για το 2017.
Τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν ενεργά στην αλιεία του ερυθρού τόνου είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Κροατία.
Οι οκτώ αυτές χώρες μοιράζονται την ποσόστωση της Ε.Ε., της οποίας το μεγαλύτερο μέρος λαμβάνουν η Ισπανία και η Γαλλία.
Είναι γνωστό ότι η μεγάλη εμπορική αξία του ερυθρού τόνου έχει οδηγήσει και στην υπεράλιευσή του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι στην ψαραγορά του Τόκιο ένας μεγάλος ερυθρός τόνος, που ζύγιζε 342 κιλά, δημοπρατήθηκε πριν από μερικά χρόνια στην τιμή-ρεκόρ των 32,49 εκατ. γεν, δηλαδή λίγο περισσότερο από 300.000 ευρώ.
Στη δημοπρασία που είχε γίνει, πλειοδότες για το ψάρι ήταν δύο εστιατόρια, ένα στο Τόκιο και ένα στο Χονγκ Κονγκ, καθώς αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ζήτηση και στην κινεζική αγορά.
Η Ιαπωνία πάντως καταναλώνει σήμερα το 80% της αλιευόμενης ποσότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.