Οι εκθέσεις αξιολόγησης (έγγραφα εμπιστευτικού χαρακτήρα) αποτελούν μία από τις πηγές από τις οποίες συνάγονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για την προαγωγή τους και τα οποία προσδιορίζουν την εν γένει ικανότητα για την άσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους και την περαιτέρω εξέλιξή τους.
Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρα (10 Ιανουαρίου) κατά την οποία συντάσσονται, κάθε έτος, οι τακτικές εκθέσεις αξιολόγησης, ας σταχυολογήσουμε μερικά βασικά σημεία των διατάξεων του π.δ.81/2012 με τις οποίες ρυθμίζονται τα εν λόγω ζητήματα***.
ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ - ΓΝΩΜΑΤΕΥΩΝ - ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ
Ο αξιολογών (συντάκτης της έκθεσης) πρέπει να είναι Αξιωματικός, αρχαιότερος ή ανώτερος του αξιολογούμενου. Την έκθεση αξιολόγησης γνωματεύει, ως δεύτερο κλιμάκιο Αξιωματικός αρχαιότερος του αξιολογούντα. Σε περίπτωση διαφωνίας του γνωματεύοντος με τον αξιολογούμενο λαμβάνεται υπόψιν η βαθμολογία του γνωματεύοντος.
Όταν κωλύεται, απουσιάζει ή δεν υπάρχει αξιολογών, η αρμοδιότητα αξιολόγησης περιέρχεται στον γνωματεύοντα και η αρμοδιότητα του γνωματεύοντος στον άμεσα προϊστάμενό του.
Ο αξιολογούμενος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 60 μέρες υπό τις διαταγές του αξιολογούντος (μη συμπεριλαμβανομένων του χρόνου αδείας κανονικής, προφορικής και ειδικής εξετάσεων). Στις περιπτώσεις μη συμπλήρωσης των 60 ημερών συντάσσεται εναλλακτικά σημείωμα αξιολόγησης. Ο παραπάνω χρονικός περιορισμός δεν ισχύει για του γνωματεύοντες.
ΠΟΤΕ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η αξιολόγηση αναβάλλεται στις περιπτώσεις: συνεχόμενης άδειας για οποιονδήποτε λόγο ή μετεκπαίδευσης άνω των δύο μηνών, αυτεπάγγελτης ή μη διαθεσιμότητας, λιποταξίας ή αιχμαλωσίας, ποινής στερητικής της ελευθερίας ή προσωρινής κράτησης, αργίας με προσωρινή απόλυση ή με πρόσκαιρη παύση, παραπομπής ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου, .
Μετά την άρση του λόγου για τον οποίο αναβλήθηκε η αξιολόγηση, αυτή συντάσσεται άμεσα από τους συντάκτες που ήταν αρμόδιοι κατά τον χρόνο που έπρεπε να συνταχθούν κανονικά.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Τα κριτήρια αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων αναφέρονται στις διοικητικές ικανότητες, στις υπηρεσιακές σχέσεις και στη συμπεριφορά, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην υπηρεσιακή απόδοση, στα ειδικά προσόντα και στα ηθικά, διανοητικά, ψυχικά και σωματικά προσόντα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Τα κριτήρια αξιολόγησης βαθμολογούνται με ακέραιους αριθμούς από 1 έως 10. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δύναται να τεθεί, αντί βαθμού, η ένδειξη «Δ.Δ.» (Δε δοκιμάσθηκε).
Η βαθμολόγηση αφορά στα ουσιαστικά προσόντα και την απόδοσή των στελεχών κατά το χρονικό διάστημα της αξιολόγησης.
Η κλίμακα βαθμολογίας των ουσιαστικών προσόντων είναι η εξής:
- Εξαίρετος: 10
- Λίαν Καλός: 8, 9
- Καλός: 5, 6, 7
- Μέτριος: 3, 4
- Απαράδεκτος: 1, 2
Οι βαθμολογίες 1, 2, 3, 4 σε οποιοδήποτε ουσιαστικό προσόν πρέπει να αιτιολογούνται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς και να στηρίζονται σε συγκεκριμένα γεγονότα ή στοιχεία.
Τα ελαττώματα δε βαθμολογούνται αλλά περιγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης και ανάλογα με την φύση τους επηρεάζουν δυσμενώς την εκτίμηση των λοιπών ουσιαστικών προσόντων και ιδιαίτερα εκείνων που αναφέρονται στη διοικητική ικανότητα, στις υπηρεσιακές σχέσεις και στα ηθικά και ψυχικά προσόντα. Τα ελαττώματα πρέπει να προκύπτουν από επίσημα έγγραφα στοιχεία που αναφέρονται στο χρόνο που καλύπτει η έκθεση αξιολόγησης.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Η ενημέρωση του αξιολογούμενου για το περιεχόμενο της έκθεσης είναι υποχρεωτική και γίνεται με ευθύνη του αξιολογούντος και του γνωματεύοντος. Ο αξιολογούμενος δικαιούται να λάβει αντίγραφο μετά από αίτησή του.
Σε περίπτωση διαφωνίας μετά τη γνωμάτευση είναι δυνατόν να ασκηθεί προσφυγή, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών ημερών από την ημερομηνία που έλαβε γνώση, με αναφορά που υποβάλλεται προς την Διεύθυνση Προσωπικού. Σε αυτή τη περίπτωση η οριστική αξιολόγηση γίνεται από τον προϊστάμενο του γνωματεύοντος.

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ
Υφίσταται πληθώρα κλιμακίων αξιολόγησης και γνωμάτευσης των στελεχών αναλόγως του βαθμού και της θέσης αυτών αλλά και των ιδιαιτεροτήτων και της φύσης κάθε υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν.
Αξίζει να συγκρατήσουμε τα ακόλουθα:
- Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί σε Λιμενικές Αρχές, καθώς και σε πλωτά μέσα που υπάγονται σε αυτές, συντάσσονται από τον Υπολιμενάρχη και γνωματεύει ο Λιμενάρχης.
- Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στις Διευθύνσεις του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον αρμόδιο Τμηματάρχη και γνωματεύει ο αρμόδιος Διευθυντής.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΩΝ - ΓΝΩΜΑΤΕΥΟΝΤΩΝ
Η αξιολόγηση πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενική και αμερόληπτη και να απορρέει από γεγονότα και όχι από υπόνοιες, σχόλια ή πληροφορίες. Οι αξιολογούντες και οι γνωματεύοντες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν όλα τα στοιχεία που αφορούν τον αξιολογούμενο, ανεξάρτητα εάν είναι ευμενή ή δυσμενή και να αποβάλλουν κάθε αίσθημα συμπάθειας ή αντιπάθειας.
________________________________________________
*** : Αναμένεται μέχρι τέλος Μαρτίου 2018, η έκδοση νέου π.δ. κατ' εξουσιοδότηση του νόμου 4504/2017, με το οποίο θα ρυθμιστεί εκ νέου το σύστημα αξιολόγησης των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και ειδικότερα θα καθοριστούν τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.