Το 1980 υπήρξε χρονιά ορόσημο για την παρουσία των γυναικών στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος αφού τη χρονιά εκείνη, αρχικά στις 29/1/1980 δημοσιεύθηκε ο νόμος που ψηφίστηκε σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η κατάταξη γυναικών σε αυτό και λίγους μήνες αργότερα οι πρώτες γυναίκες Λιμενοφύλακες αποτέλεσαν γεγονός.
Απαραίτητο προσόν για την κατάταξη των γυναικών Λ/Φ αποτελούσε το απολυτήριο εξατάξιου γυμνασίου ή λυκείου, με προτίμηση σε όσες γνώριζαν ξένες γλώσσες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου το γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος εκτελούσε βασικώς καθήκοντα που αφορούσαν:
- Τουριστική Λιμενική Αστυνομία
- Ρύθμιση της κυκλοφορίας στους Λιμένες
- Εκμετάλλευση των τηλεπικοινωνιακών μέσω του Λ.Σ.
- Εσωτερική Υπηρεσία των Γραφείων
Επίσης με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ. ήταν δυνατόν να ανατίθενται και άλλα καθήκοντα που προσιδιάζουν στις ικανότητες και ιδιότητες του γυναικείου φύλου.
Οι γυναίκες Κελευστές θα προερχόντουσαν από Λ/Φ με τουλάχιστον ένα έτος προϋπηρεσία μετά από φοίτηση στη Σχολή Υπαξιωματικών στην οποία θα κατατασσόντουσαν κατόπιν εξετάσεων.
Οι κατατασσόμενες στο Λ.Σ. γυναίκες Λιμενοφύλακες αναλάμβαναν υποχρέωση τριετούς εθελοντικής υπηρεσίας μετά την ολοκλήρωση της οποίας οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών τους υπέβαλαν πρόταση για την καταλληλότητα μονιμοποίησής τους.
Το ίδιο έτος και λίγους μήνες αργότερα (1/9/1980) κατατάχθηκαν οι πρώτες γυναίκες Λιμενοφύλακες στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος.
Για την ιστορία, το προηγούμενο έτος (5/2/1979) 95 γυναίκες παρουσιαζόντουσαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στου Γουδή προς κατάταξη στο Στρατό ενώ είχε προηγηθεί ήδη μια δεκαετία πριν (το 1969) η κατάταξη των πρώτων γυναικών στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων.