'UP or OUT' - Αποστρατεία λόγω προαγωγής νεοτέρου
Αναμφισβήτητα, οι "πρόωρες" - "αναγκαστικές" αποστρατείες στελεχών (που κατά κοινή παραδοχή βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία), φάνταζαν και φαντάζουν κάτι συνηθισμένο και φυσιολογικό για την ελληνική στρατιωτική κουλτούρα. Στο πέρασμα του χρόνου τα στελέχη γαλουχήθηκαν με ένα ιεραρχικό πυραμιδικό σύστημα στην κορυφή του οποίου παραμόνευε για κάποιους η αποστρατεία λόγω προαγωγής νεωτέρου.
Η φιλοσοφία του "up or out", βαθιά ριζωμένη στη σταδιοδρομική εξέλιξη των Αξιωματικών, δεν αποτελούσε αντικείμενο αναθεώρησης και η όποια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα, αφορούσε τα ζητήματα της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας των κρίσεων.
Η μνημονιακή μεταβολή των ορίων συνταξιοδότησης
Ωστόσο, η μνημονιακή περιπέτεια της χώρας μας και η πλήρης αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης οδήγησε σε νέα δεδομένα.
Τα στελέχη χωρίστηκαν συνταξιοδοτικά (για ακόμη μια φορά) σε παλαιά και νέα. Από τη μία εκείνοι (οι παλαιοί) που εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με 25 συντάξιμα έτη και από την άλλη οι υπόλοιποι (οι νέοι) που συνταξιοδοτούνται στο εξής με 40 συντάξιμα έτη ή το ηλικιακό όριο των 60 ετών.
Και μπορεί τα παλαιά στελέχη να παρέμειναν ανεπηρέαστα, το ίδιο όμως δεν συνέβη και με τα νέα, τα οποία πέραν των αυξημένων ορίων συνταξιοδότησης είχαν να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της 'πρόωρης' αυτεπάγγελτης αποστρατείας χωρίς να έχει θεμελιωθεί το δικαίωμα σύνταξης.
Αποστρατείες και 'παράλληλη επετηρίδα'
Όλα τα παραπάνω, αναπόφευκτα οδήγησαν στην έκδοση του π.δ. 81/2012 "Ιεραρχία, προαγωγές, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής."
Το συγκεκριμένο π.δ. από τη μία προβλέπει νέα αυξημένα ελάχιστα όρια παραμονής σε κάθε βαθμό και από την άλλη ρυθμίζει το θέμα των αποστρατειών ως εξής:
- για τα παλαιά στελέχη, για τα οποία δεν θίγονται τα όρια συνταξιοδότησης, παράλληλα, δεν θίγεται το καθεστώς αποστρατειών και αυτές εξακολουθούν να ενεργούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
- για τα νεότερα στελέχη, τα οποία καταλαμβάνονται από τα νέα όρια συνταξιοδότησης, επαναπροσδιορίζεται το καθεστώς των αποστρατειών και εισάγεται ο θεσμός της 'παράλληλης επετηρίδας'.
Παράλληλη επετηρίδα. Ποιους αφορά, πότε εφαρμόζεται
Η 'παράλληλη επετηρίδα' ή αλλιώς 'θέση εκτός οργανικών θέσεων μέχρι τη συμπλήρωση συντάξιμης υπηρεσίας', στην επίσημη νομική διατύπωσή της, αφορά δύο (02) μεγάλες κατηγορίες στελεχών:
α) Αυτεπάγγελτα τους Αξιωματικούς από το βαθμό του Πλοιάρχου και άνω, εφόσον έχουν κριθεί ως "διατηρητέοι" ή "παραμένοντες στον ίδιο βαθμό" και εφόσον ομοιόβαθμοι αλλά νεότεροί τους προάγονται στον επόμενο βαθμό.
β) Κατόπιν αίτησης τους Αξιωματικούς που διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξής τους, εφόσον έχουν κριθεί ως "ευδοκίμως τερματίσαντες"
Παράλληλη επετηρίδα. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής.
Για να τεθούν τα στελέχη εκτός οργανικών θέσεων στις παραπάνω περιπτώσεις, απαιτείται απόφαση του οικείου Υπουργού, κατόπιν πρότασης του αρμοδίου συμβουλίου κρίσεων.
Τα στελέχη που τίθενται εκτός οργανικών θέσεων:
α) δε δύνανται να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους, ούτε να προαχθούν.
β) Αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα κατά τη συμπλήρωση της συντάξιμης υπηρεσίας.
γ) Παραμένουν στην τελευταία θέση της επετηρίδας των ομοιοβάθμων τους.
δ) Υπηρετούν σε κενές θέσεις σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Κανονισμούς Οργανικής Σύνθεσης και Κατανομής Προσωπικού Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ., ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας.
ε) Υπόκεινται σε όλες τις πειθαρχικές διατάξεις και δε συντάσσονται για αυτά σημειώματα ή εκθέσεις αξιολόγησης.
Επιμέλεια: ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
 |
Οι αποστρατείες των 'παλαιών' στελεχών εξακολουθούν να γίνονται
σύμφωνα με τον Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος |
 |
Η ρύθμιση για την 'παράλληλη επετηρίδα' που αφορά τα νεότερα στελέχη |